Utställningsvinnarna 2015

UTSTÄLLNINGSVINNARNA 2015  (juryns omdömen citerade)

CAL LOOK: Jan Gustavsson, Skänninge. Typ 1 1951. ”Som på 80-talet.”

callook15

Jan Gustavsson har ägt bilen sedan 1988 och räknar en byggtid på ett och ett halvt år. Motorn är en 1600, chassi och kaross original. Baksäte är också original, men framstolarna kommer från Opel. Han har byggt allt själv och ser fram emot en bra VW-sommar.

 

RETRO: Helen & Jan Larsson, Veberöd. Typ 1 1963. ”Snygg och funktionell.”

retro15

Jan och Helen Larsson har ägt bilen sedan 2011. Den var i originalskick när de köpte den och de har sedan lagt till retrostuket. Planen är eventuellt en omlackering. ”Underbar cruisingbil”, säger de.

 

BAJA/BUGGY: Thomas Andersson, Helsingborg. Typ 1 1958, buggykaross med egendesignad HausVWagen. ”Snyggt ekipage.”

buggy15

Thomas Andersson tog en VW limousine från 1968, kortade plattan och satte en buggykaross på den. Inredningen är hemmagjord och fälgarna är Western Wheel. Han har byggt allt själv sedan 2007 och byggtiden är ”för lång” enligt honom själv. Planerna för 2015 är nu semester – passar väl bra att rulla med den praktiska HausVWagen bakom – en helt egen konstruktion i droppform!

 

CUSTOM: Johan Håkansson, Dalsjöfors. Typ 1 1968. ”Sticker ut!”

custom15

Custombygget från Johan Håkansson startade med en 1968 typ1. Framvagnen är kulbult kortad 6″ med luftfjädring. Bakvagnen är ”still in progress”. Garagelackad i Volvo Olive metallic. Fälgarna är 15×10 Modular, medhjälparen heter Colin Häggström. Han har ägt bilen sedan 2013 och byggtiden är två vintrar. Planer för 2015: bygga klart luften bak och slutföra inredningen.

 

ORIGINAL: Valter Risvik, Borlänge. Typ 1 1954 cabriolet. ”Nåt alla vill ha!”

original15a

original15b

Valter Risvik, 72, har ägt bilen i 20 år och renoverat den under 15 av dem. Allt är original, förstås. Valters planer: ”leka så länge man är pigg!”

 

GHIA: Morgan Johansson, Vimmerby. Karmann Ghia 1965. ”Snygg som alltid.”

ghia15

Morgan Johansson, som ägt sin Ghia sedan 2012, är särskilt nöjd med färgen på sin bil. Bilen är Mangogrön och har Porschefälgar på klassiskt manér. Klädseln är ny och chassit är sänkt, enligt populärt recept.

 

TYP 2: Robin Grönberg, Ryd. Baywindow 1970. ”Noll till toppskick på åtta månader.”

t215a

Robin Grönbergs baywindow 1970 har 1600-motor, uppflyttad framvagn och justerbara svärd. Den är inredd som husbil och lackad i klassiska kulörerna L345 Lichtgrau och L581 Cloudwhite. Robin har ägt bilen sedan augusti 2014 och byggt på den i nio månader.

 

TRANSPORTER: Roni Suorela, Helsingfors, FINLAND. Transporter T5. ”Svart som synden.”

transport15

Roni Suorelas Transporter T5 har luftfjädring och kan sänkas helt ned på marken. Inredning från Audi A4 i skinn. Byggtiden är tre månader.

 

WASSERKÜHLER: Anders Persson, Grängesberg. Santana LX5 1983. ”Välarbetat.” Även pris för Bästa motor.

wasser15

Anders Perssons Santana sågs på Bug Run redan förra året, men nu är den färdig, i stort sett. Småfix återstår, säger Anders. Bilen från 1983  har motor på 2144 cc, digital Air Rex luftfjädring, custominredning i svart mocka och skinn. Lacken är Blau metallic och fälgarna Schmidt TH-Line Radinox Split 15×9″. Han har ägt bilen sedan 2013 och uppskattar timmarna i garaget tillsammans med brorsan till ca 3000.

 

PASSAT: Anton Johansson, Hyltebruk. CC 2013. ”Stilren.”

passat15

Anton Johanssons CC från 2013 har luftfjädring och Vertini Magic fälgar 20×10″. Han har ägt bilen sedan 13 mars i år och räknar en månad i byggtid. Finjusteringar återstår inför sommaren.

 

SCIROCCO/CORRADO: Fredrik Johansson, Sollentuna. Scirocco 1980. ”Inte lika rostig längre!”

scirocco15

Förra ägaren hade redan renoverat karossen på Fredrik Johanssons Scirocco 1980 när han köpte den. Han har förbättrat den i tre månader och nu återstår att byta stolar. Fälgarna är BBS RZ.

 

POLO/LUPO: Christian Magass,Göteborg. Polo GTI 1998/2014. ”Blandning av gammalt och nytt.”

pololupo15

Christian Magass vann med sin Polo GTI från 1998 och 2014. Motorn är original, men helrenoverad, chassit är blästrat och lackat. Karossen är 2014 med plåtbreddning och GTI-front. Inredningen är omklädd GTI i mocka med lila sömmar och lacken är sex lager mint green. Bilen har bur och 16 tums Japan Racing fälgar. Christian har byggt och lackat allt själv, med hjälp av vänner. Han har ägt bilen sedn 2013 och räknar byggtiden till sju månader. Planer för resten av året är att trimma, underhålla bilen och njuta.

 

BEETLE: Håkon Sandberg, Vinterbro, NORGE. Beetle 1,4 TFSI ABT 2013. ”Hat trick!”

beetle15

”Fyra hjul och en sittplats med tak” skriver Håkon Sandberg i beskrivningen av sin bil. Men lite mer är det väl?
Det här är ett pågående projekt, enkelt beskrivet som en tvådörrars coupé med skinninredning och original pärlemovit lack. Rotiform 20-tums FVC-fälgar, ABT-optic, pommes frites under sätet och korv i bakluckan. Alltihop ska under året kompletteras med en RSR bakvinge.

 

GTi: Andrej Jugovic, Hässleholm. Golf GTi G60 1991. ”Knappt inkörd.”

gti15

”Original” står det på varenda rad i Andrejs vinnarprotokoll, och det verkar stämma fint på denna nyinköpta G60 från 1991 med klassiska BBS RM-fälgar.

 

GOLF MK1: Pierre Eriksson, Örebro. Golf mk1 1979. ”Har stått sig väl.”

golf115

Kombinationen Manila green lack och guldfärgade BBS RM012-fälgar fick juryn på fall. Original rakt igenom, förutom XYZ coilovers och planerna för 2015 är att glida.

 

GOLF MK2: Faruk Imamovic, Vega. Golf mk2 Rallye 1989. ”Rallye!”

golf2

Faruk Imamovics Golf Rallye har en 16V turbo ”Snook edition” efter kompisen Matias. Allt är nytt och blästrat på chassit. Bilen har skinninredning och Compomotive-fälgar, samt är omlackad både 2013 och 2014. ”Det finns ingen bättre Rallye i Sverige”, skriver Faruk, som ägt bilen sedan 2013 och räknar in närmare 700 timmar i bygget.

 

GOLF MK3: Martin Holm, Uppsala. Golf mk3 GL 1997. ”Cleant bygge.”

golf315

Martin Holm har satt på USA-stötfångare, GTI-edition Recaro-inredning och lackat om bilen delvis i originalkulör. Tredelade splitfälgar OZ Fittipaldi. Bilen körs dagligen under sommarhalvåret och Martin har ägt den sedan 2011.

 

GOLF MK4/5: Kristofer Fries, Gustavsberg. Golf mk5 GTi 2005- ”Topnotch.”

golf4515

En mk5 med luftfjädring och breddade framskärmar. Inredningen är Bentley Continental GT, ratt från Golf mk6, klimator, radio och växelspaksknopp från mk7. Fälgarna är också Bentley Continental och helheten blir en riktig sommarbli, tycker Kristofer som fått hjälp av vänner och familj. Nu återstår motorn och luftfjädring.

 

GOLF MK6/7: Ole Andreas Olsen, Oslo, NORGE. Golf mk7 2013. ”OEM++” Även pris för Bästa lack.

golf6715

Golf mk7 som Ole A Olsen ägt sedan 2013. Byggtiden är två år.

 

LÄGSTA BIL: Henrik Kullander, Vara. Golf mk4 R32. ”Naturligt låg.”

lagsta15

Henrik Kullanders R32 mk4 med modifierade racing coils har 18-tums fälgar Tramont Saturn  och är lackad Audibrun med flakes av Molgan Svennarp. Bara fyra små saker återstår att fixa, men Henrik behåller för sig själv vilka de är. Han har ägt bilen sedan 2012 och lagt fem månaders arbete på bygget.

 

BÄSTA INNOVATION: Mika Juntunen, Fellingsbro. ”Strike”, VW Trike 2015. ”Mycket tid till vilken nytta?”

inno15

Receptet är så här: svetsa en rörram, knacka till en plåtkaross, klä den med vinyl, lägg i en 1600-motor. Då har du en trike, med namnet ”Strike”. Lacken är tillfällig, en båtepoxi, så den ska lackas om i höst. Men först blir det cruising i sommar. Byggtiden? Sex månader.