PICKNICK LÖRDAG 7 MAJ 2022

Blött men gemytligt, en sammanfattning av årets picknick

Det regnade i omgångar under dagen, men ca 60 bilar kom ändå förbi och stannade en stund.

Det var trevligt att ses, trots vädret. Här kommer lite bilder från dagens utflykt och vi börjar med  Magnus Erikssons och Liza Trennes fina T2 -69, renoverad av Bosse Buss.

Magnus och Liza, som bor i Mälarhöjden, köpte bussen 2013 och då var den inte i något vidare skick. Den fanns i Huddinge, där ägaren ärvt den av en släkting. Ägaren hade sina egna idéer om styling och hade utrustat bussen med en Golfgrill och kromlister längs sidorna.

Magnus tog hjälp av Bosse Buss med renoveringen och Bosse döpte den lite ironiskt till ”Snyggo”, för att den INTE var det. Sedan har Magnus fortsatt att bygga inredning i bussen och Liza har sytt inredningen.

– Och vi var tvungna att lära oss mecka, säger Liza.

Till sommaren planerar de en del turer, kanske Bulli Festival på tyska Fehmarn, kanske Gotland, eventuellt testa en tur från Göteborg till Danmark och sedan återvända via Rostock till Gotland och så småningom Nynäshamn. Det finns alla möjligheter.

Titta särskilt på de fina korsstygnsbonaderna som Magnus ritat mönstren till och sytt själv. Liza står för de virkade alstren i bussen. Så här är det hemtrevligt, och vi kan skriva under på ordspråket ”Buss med spis är guld värd” – även om det rimmar bättre i den tyska versionen.

Picknick lördag 7 maj 2022

Vi träffas på Greve von Essens väg på Gärdet i Stockholm, vid högsta punkten på det här fina fältet. Vädret verkar bli jättefint, 16-17 grader – rena sommarkänslan fortsätter!

Åk in från ”baksidan” vid Dramatiska Institutet och sikta mot höjden. Där träffas vi lördag 7 maj!

Vi brukar samlas vid 10-tiden och programmet är väldigt enkelt: vi strosar runt och tittar på varandras fina bilar, pratar med vänner som vi inte sett på hela vintern och fikar i gröngräset.

Stockholm V-Dubs bjuder på fika så långt det räcker och utser också träffens finaste bil. Vi delar även ut ett pris till en bil som en jury tycker sticker ut på något sätt.

Volkswagenhistoriska klubben, VWHK, är på plats med sin klassiska buss och det finns många att prata folka med.

Och ta gärna med hunden, de brukar få leka fritt i gräset och ha det lika härligt som vi tvåbenta.

En foodtruck kommer att vara på plats även i år. Det betyder att vi kan köpa något gott att äta och njuta direkt i gröngräset.

Vi ses på lördag!

Grattis till priset för finaste bil 2021, Pedram!

Av coronaskäl ville vi inte samla deltagarna till en prisutdelning vid årets VW-picknick på Gärdet i lördags. Men när Pedram Alinazar och hans gäng med rejäla skrapljud anmälde sin ankomst till till Greve von Essens väg kunde vi inte låta bli att ändå utse en vinnare.

Juryn bedömde inte gemensamt, men var ändå helt enig om vem som var träffens vinnare: Pedrams bruna VW 1960! Men vänta nu, det är ju en split, här måste vi höra vad som hänt?

Grattis till priset, Pedram!

– Tack! Så kul!

Berätta om bilen.

– Det är otroligt mycket gjort på den och det är rätt många ägare som haft den, så jag vet inte riktigt vem som gjort vad. Men den har fått en splitruta monterad för otroligt länge sedan och den är ombyggd för luftfjädring.

Pedram Alinazar från Brottby har haft bilen ett par år och planerar mest att fortsätta att förfina den, förutom att använda bilen.

– Jag har renoverat 1600-motorn och växellådan, båda original. All elektronik är också omgjord och jag har modifierat instrumentpanelen och lagt igen radiodelen för att den ska bli mer clean.

– Den var redan lackad i Volkswagen Texas Brown när jag hittade den på en bilfirma och jag har kompletterat nya delar med samma färg. En klädselfirma i Skåne har klätt om stolarna.

Bland planerna framåt finns tankar på att lyfta karossen och byta golvhalvorna nästa år.

– Trösklarna behöver också fräschas upp. Och jag ska byta till en arborrad motor. Blocket är inte rört, så jag vill renovera motorn med ett fräscht block.

– Och så tänker jag lacka motorkåporna i samma färg som fälgarna och ändra lite på luftfjädringen för bättre komfort. Jag tänker bygga om fästena.

Varifrån har du fått intresset för VW?

– Det började med en Mk2-Golf. Tidigare har jag hållit på med amerikanare, men jag tycker att VW-communityn är sjukt bra.

– Jag har alltid gillat äldre bilar, säger Pedram som till vardags jobbar som tekniker på Volvo Car Retail, tidigare Upplands Motor.

– Det är mycket roligare och charmigare med gamla bilar. Jag har även haft både T1- och T2-pickup, men valde att satsa på bubblan. Och så har jag motorcykel också.

– Mina vänner har också kommit in på det här, både min nära polare med den svarta T1:an (Björn Nyström) och hans bror i den grå bubblan (Staffan Nyström) och Thobias Svenlin med bussen. Vi är ett bra gäng och det är skitkul att vi blivit fler.

Bland planerna för sommaren har funnits en idé att åka till Wolfsburg allihop, men det är inte klart än om det blir av.

– Man kan åka otroligt mycket runt Stockholm också. Vi var på Gotland förra året.

Och vi i Bugrunners och Stockholm V-Dubs gratulerar till priset!

Skön picknick lördag 1 maj

VW-picknicken på Gärdet i Stockholm är en äkta signal om att våren är på väg. Efter att ha fått stå över ett år längtade vi verkligen efter gröngräset och knoppande träd på vackra Gärdet igen.

Vi kunde ses som vanligt, i all enkelhet, bland gamla och nya VW, picknickkorgar och glada människor. Som vanligt var platsen Greve von Essens väg på Gärdet. Den här gången gjorde verkligen picknicken skäl för namnet, det var mängder av campingbord, fikakorgar, kaffetermosar och filtar i gröngräset.

Vi vill också tacka alla som var så noga med coronadistans och att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Här är ett axplock av bilder från den sköna vårträffen!

 

Grattis, Mikael och Lotta, till er fina Westfalia!

Bug Run Picknick, som arrangerats på Gärdet i Stockholm mer än 30 år vid det här laget, fick fint vårväder 2019 trots meteorologernas farhågor. Någon fick skrapa snö vid avresan till träffen, men ändå räknades hundratalet bilar in. Och campingborden kunde dukas i solen på Gärdet.

 

Mikael Grönberg och Lotta Jansson från Järfälla tog hem priset för träffens finaste bil 2019 med sin Westfalia SO42 1967.

Priset till Mikael Grönberg delades ut av Kurre Källström i Stockholm V-Dubs.

Den här specialmodellen köpte Mikael för sex år sedan från North Carolina i USA och har sedan dess renoverat vintertid.

Han har gjort det mesta själv, utom lack och motor och samlat på sig delar där han kunnat hitta användbara grejor.

Det fanns lite att bita i när bilen kom hem från USA…

Mikael Grönberg är särskilt nöjd med pop-up-taket, som beställts från Ungern och som faktiskt gick att få tag i med rätt färg på myggnätet.

Bilen var klar för två veckor sedan och har redan vunnit pris på de två träffar den deltagit i.

Mikael, som till vardags arbetar med underhåll av el och fjärrvärme i Stockholm, är medlem i Nordiska Typ2-klubben och planerar tillsammans med Lotta att delta i Bussfest 2019 vid Höga kusten. Det blir sannolikt längsta resan i sommar.

Och här är fler bilder från 2019-picknicken:

Picknick 2019 den 4 maj

Vi träffas på Greve von Essens väg på Gärdet i Stockholm, vid högsta punkten på det här fina fältet. Vädret verkar bli hyfsat, trots trist prognos tidigare i veckan.

Åk in från ”baksidan” vid Dramatiska Institutet och sikta mot höjden. Där träffas vi lördag 4 maj!

Vi brukar samlas vid 10-tiden och programmet är väldigt enkelt: vi strosar runt och tittar på varandras fina bilar, pratar med vänner som vi inte sett på hela vintern och fikar i gröngräset.

Stockholm V-Dubs bjuder på fika så långt det räcker och utser också träffens finaste bil. Vi delar även ut ett pris till en bil som en jury tycker sticker ut på något sätt. Priset är ett present kort på 1000 kr från VW Classic Up North och en plakett.

Volkswagenhistoriska klubben, VWHK, är på plats med sin unika buss och det finns många att prata folka med.

Och ta gärna med hunden, de brukar få leka fritt i gräset och ha det lika härligt som vi tvåbenta.

Jeffrey’s Foodtruck kommer att vara på plats även i år. Det betyder att vi kan köpa nyskapande latinamerikansk street food och njuta i gröngräset där.

Vid 15-tiden brukar vi vara nöjda och rundar av, det beror lite på vädret. Är det riktigt fint väder kan man gärna stanna längre och njuta i solen.

Hjärtligt välkomna till denna sköna vårträff!

/Bugrunners och Stockholm V-Dubs

Grattis, Nicklas och Elisabeth, till finaste bil på Picknicken 2018!

Nicklas Rydh från Linköping är känd i sina hemtrakter för att ha känsla för folkor. Nu gjorde han och hustrun Elisabeth en utflykt och tog hem priset för finaste bil vid årets träff på Gärdet i Stockholm.

Den här typ 1-folkan är en riktig hybrid.

– Den är en 1965-75, men registrerad som en 66:a 1300, berättar Nicklas om sitt fina ”hembygge”. Det började med en bottenplatta från en 1302 -72 och så slaktade jag en 66:a…

Han höll på med karossen 2010–2011 och var klar med alltihop 2012. Premiärturen gick till Bug Run Classic på Tierp 2012.

– Den var så nybyggd att jag inte ens hade provkört, utan det gjorde jag på motorvägen till Tierp, säger han med ett skratt.

Han kallar det för ett vansinnesprojekt, men är nog hyfsat klar med den, trots allt.

– Jag hade planer på en annan motor, men det blev så att jag köpte en annan bil i stället.

Nu är det lite trångt hemma i enbilsgaraget, där han bygger sina bilar.

– Ja, jag har en carport för en bil också, men sedan är det fullt. Tur att det finns vänner där man kan lämna av skrymmande delar.

Hustrun Elisabeth är också nöjd, senaste bygginsatsen från Nicklas sida är att de har renoverat tvättstugan i villan.

Vi tittar tillsammans på den fina cabben igen. Den blev pärlvit, färgen heter L87.

– Jag hade bestämt mig för röd inredning och provade sedan med grön eller blå lack, men det blev bäst så här.

Förutom den röda TMI-inredningen är bara kofångarfästena baktill nya, allt annat är hopsamlad originalplåt. Den har också BBT-fälgar, som Nicklas köpte nytillverkade under en kort tid då de gick att få tag på. Sedan upphörde tillverkningen av just den svarta och kromade modellen.

För presentkorten från Classic VW Up North och Paruzzi ska det bli nya solskydd, det gläds både Elisabeth och Nicklas åt.

Bugrunners och V-Dubs säger grattis till priset!

Jorden runt-resenärer fick Long distance-pris

Längsta resan till picknicken gjorde Alison Avanzini och Martin Cornelis från Bryssel i Belgien. De har varit på väg sedan mars 2017.

Nu var det väl i ärlighetens namn inte bara picknick på Gärdet som Alison och Martin hade som mål, utan de har i 14 månader rest jorden runt i sin ”Antsyvan”, en typ 2 -72 med 1900-motor, importerad från Kalifornien några år tidigare.

De lämnade Antwerpen i mars förra året med fraktbåt destinerad till Uruguay i Sydamerika och har sedan dess rullat tusentals mil. Senast åkte de genom Ryssland från Mongoliet och kom med färja till Stockholm från St. Petersburg bara dagar före picknicken och med ett oljeläckage som Bosse Hansson på Bug’n’Bus kunde ta en titt på. De är på hemväg nu och sista biten till Belgien känns väl inte jättelång jämfört med resan i övrigt.

Vi upptäckte att ”alla” på träffen frågade dem samma fråga: Vad är det mest imponerande ni sett under resan?

– ”Most stunning” är att stå med bussen på 5 200 meters höjd i Anderna, ”on top of the world”. Ruinstaden Machu Picchu från inkariket i Peru är också helt enormt, berättar de (ja, vi har översatt, förstås).

Att bilen heter Antsyvan är en ordlek på ”ants in pants”, alltså myror i brallan. Du kan själv läsa mer om deras häftiga resa här: https://antsyvan.com/

Att köra jorden runt i en mer än 45 år gammal bil var inte svårt. De valde den för att vara säkra på att hitta reservdelar överallt i världen, om det skulle behövas. Och det har förstås fungerat utmärkt.

Här står Kurre och Christophe från V-Dubs på var sin sida om Alison och Martin med Long Distance-priset, sponsrat av Din Bil Smista.

Fler bilder från den fantastiska picknicken 2018, som hade rekordstort deltagarantal i den superfina vårvädret: 160 bilar!

Och först på plats var Peter Johansson och Helene Persson från Nynäshamn, som lade ut picknickfilten redan före kl 9.

Äldsta bilen på årets picknick: Tomas Eskilssons -50:a som hans pappa ägt mellan 1956 och 2012. Tomas bor i Norrtälje.

Picknick på Gärdet 5 maj 2018

Vi träffas på Greve von Essens väg på Gärdet i Stockholm, vid högsta punkten på det här fina fältet. Vädret ser lovande ut. Så det är dags att lufta era bilar!

Åk in från ”baksidan” vid Dramatiska Institutet och sikta mot höjden. Där träffas vi lördag 5 maj!

Vi brukar samlas vid 10-tiden och programmet är väldigt enkelt: vi strosar runt och tittar på varandras fina bilar, pratar med vänner som vi inte sett på hela vintern och fikar i gröngräset.

Stockholm V-Dubs bjuder på fika så långt det räcker och utser också träffens finaste bil. Vi delar även ut ett pris till en bil som en jury tycker sticker ut på något sätt. Priset är ett present kort på 1000 kr från VW Classic Up North och en plakett. Vinnaren får också ett present kort på 500 kr från Paruzzi. Paruzzi kommer vara på plats och sälja lite delar.

Volkswagenhistoriska klubben, VWHK, är på plats med sin unika buss och det finns många att prata folka med.

Och ta gärna med hunden, de brukar få leka fritt i gräset och ha det lika härligt som vi tvåbenta.

Jeffrey’s Foodtruck kommer att vara på plats även i år. Det betyder att vi kan köpa nyskapande latinamerikansk street food och njuta i gröngräset där.

Vid 15-tiden brukar vi vara nöjda och rundar av, det beror lite på vädret. Är det riktigt fint väder kan man gärna stanna längre och njuta i solen.

Hjärtligt välkomna till denna sköna vårträff!

/Bugrunners och Stockholm V-Dubs

Grattis Erik, till finaste bil på picknicken 2017!

Erik Lehtinens 65:a utsågs av V-dubs jury till finaste bil på 2017 års VW-picknick. Det kom 130 bilar i det – ja, faktiskt – sköna vårvädret.

Erik, som är målare från Södertälje, har ägt 65:an sedan 2012. Han hade sett den stående på en mack i Södertälje länge och när han kontaktade ägaren, en äldre dam, var bilen till salu.

– Den var i slitet bruksskick med dålig lack och buckliga skärmar, berättar Erik. Motorn, en original 1200, satt löst och inredningen var inte heller något vidare.

Det blev en helrenovering, med ny inredning i ljusa toner. Och lacken – självklart viktig för en målare – är nu en superfin Panama beige, en färg som många tycker om och vill ha färgnumret på (det är L572).

– Jag är särskilt nöjd med kulören, faktiskt, den är tilltalande, tycker Erik själv också.

Nu är bilen till salu, eftersom Erik har planer på en nyare VW, en 67:a. Det dök upp en spekulant direkt efter prisutdelningen, så vi får se vad Erik och franska bulldoggen Ramona dyker upp med nästa år.

Här är fler bilder från årets picknick – och allra sist en katt bland hermelinerna!

Och på slutet kom Bobo Ericzén som gör tv-programmet Biltokig i en P1800. Han livesände från picknicken och det kan du se här:

https://www.facebook.com/biltokbobo/?fref=ts

 

DSC_2030

Grattis Roger och Isabelle till picknickpriset 2016!

SMHI hade lovat över 20 grader och det var det, med råge! Det var 25 grader i luften, 140 bilar och mängder av picknickfiltar trängdes på Gärdet under den traditionella Volkswagen-picknicken 7 maj.

Roger Lundberg från Sala med fästmön Isabelle Espenberg vann priset för träffens finaste/coolaste bil med sin 1953 ambulans i orört originalskick.

Ambulansen har varit stationerad på Porjus kraftverk i Jokkmokks kommun mellan 1953 och 1981 och var under den tiden en nästan unik lågmilare: 891 mil på alla de åren! (Ingen verkar ha blivit sjuk på Vattenfalls anläggning…)

Den har fortfarande inte gått långt för sin ålder; i dag 3 900 mil. Resan från Sala till Gärdet var inget problem, ambulansen gör sina modiga 75 km/h på motorvägen. För den som planerar att larma ambulansen kan vi berätta att den även är utrustad med värme, så den fungerar fint även under kyligare årstider.

Roger och Isabelle, som båda arbetar som lokförare, har glimten i ögat och hela ambulansen fylld av nödvändig utrustning. Så den som behöver hjälp kan lita på att det finns munskydd och kläder från tiden, till och med snygga båtrandiga båtmössor från en mentalavdelning, om det skulle vara riktig kris.

Patienten på båren ser dock väldigt blek ut, men ambulansen ska rycka ut på Prins Bertil Memorial och dess Concours de Charme om några veckor. Då vet vi att det finns en betydligt mer livlig patient som behöver tas om hand.

Och nästa år planeras en resa till Tyskland för dessa fantaster av tyska bilar i allmänhet och tjänstebilar i synnerhet.

– Jag har en svår bokstavsdiagnos, skrattar Roger, den måste heta VWHD!

I övrigt kan vi berätta att lokförarjobbet är särskilt intressant på bangården vid Tomteboda, där en fika i vagnen på spår 6 nyligen ledde till förlovning för paret. Men det är en helt annan historia.

Grattis till både priset och förlovningen, Roger och Isabelle!

DSC_2055

DSC_2061

 

DSC_2058

DSC_2057

DSC_2043

/Bugrunners

Picknick 2016 på Gärdet

DSC_0075

Vi träffas på Greve von Essens väg på Gärdet i Stockholm, vid högsta punkten på det här fina fältet.

Åk in från ”baksidan” vid Dramatiska Institutet, passera Cirkus Maximum och sikta mot höjden. Där träffas vi lördag 7 maj!

Vi brukar samlas vid 10-tiden och programmet är väldigt enkelt: vi strosar runt och tittar på varandras fina bilar, pratar med vänner som vi inte sett på hela vintern och fikar i gröngräset.

Stockholm V-Dubs har ordnat fika du kan köpa och utser också träffens finaste bil. Volkswagenhistoriska klubben, VWHK, är på plats med sin unika buss och det finns många att prata folka med. Dessutom går det att ta en promenad nedför backen och titta på nära håll på alla cirkusdjuren som går ute i hagar, brukar vara populärt bland barnen.

Och ta gärna med hunden, de brukar få leka fritt i gräset och ha det lika härligt som vi tvåbenta.

Vid 15-tiden brukar vi vara nöjda och rundar av, det beror lite på vädret. Är det riktigt fint väder kan man gärna stanna längre och njuta i solen.

Hjärtligt välkomna till denna sköna vårträff!

/Bugrunners

DSC_0221

DSC_0088

DSC_0138

DSC_0052

”Kunglig” picknick

Om du råkar glömma bort datumet för picknicken är det enkelt – gå bara in på kungahusets hemsida och titta efter!

kungahuset.se finns picknicken i kalendern, bra va?! Vi känner oss väldigt stolta över att uppmärksammas på detta vis, men det handlar förstås om att Gärdet på Djurgården i Stockholm är kunglig mark. Ser helt klart rätt bra ut, särskilt internationellt. Inte alla kan skryta med att Royal Court håller reda på deras träffdatum…

Kunglig picknick

Varför picknick på Gärdet?

Du såg väl Motorsoffan live? Här är filmen från Volkswagens introduktion i Sverige 1949, som det pratades om i programmet.

Det var här den förträffliga bilen visades för prins Bertil och prisades för sina terränggående egenskaper.

Faktiskt är precis den här historiken skälet till att Picknicken arrangeras just uppe vid Borgen på Gärdet, på historisk VW-mark!

Se filmen: Volkswagens introduktion i Sverige 1949

Vinnare picknick 2015

Grattis Joni Hämäläinen till priset för finaste bil på VW-picknicken 2015 – nu ser vi fram emot att permafrosten passerar snabbt och att det snart är vår och lövsprickning igen. 7 maj gäller det. Då ses vi på Gärdet!

joni2

Joni Hämäläinen från Åbo i Finland kom till Gärdet i Stockholm tillsammans med vänner i två fina bilar. Och det var Jonis lyxbuss från 1957 som juryn från Stockholm V-Dubs utsåg till träffens finaste bil.

Joni, som är 39 år och äger ett IT-företag, berättar att han tog hem bussen från Kalifornien för drygt fyra år sedan:

– Den var rostig, så jag har lagt alldeles för många timmar på att få den i ordning.

Nu är planerna bara att njuta av att köra med bussen:

– Drive it and enjoy it, som Joni säger.

Bussen har 1600-motor och en smart motorlucka, så att det går att komma åt motorn enkelt uppifrån.

vinnare1

vinnare3

vinnare4

vinnare5

Picknicken samlade senast totalt 78 bilar i gröngräset på Gärdet och vi hade tur med vädret. Det var fint lä från snålblåst precis uppe på höjden och solen kom fram, så det gick till och med att använda picknickfilten.

V-Dubs hade som vanligt fixat fint fika och hade ett stort vinnarbord med massor av priser i lotteriet, så det blev en skön upptakt på VW-säsongen!

P1000360

P1000372

P1000402

P1000404

P1000415

P1000419

P1000429

P1000439

P1000440

P1000461

P1000442

P1000447

P1000448

P1000455

P1000458

P1000463

P1000471

P1000486

lotteri

P1000517

P1000475

Translate »